16:18
Секрети державних закупівель, або Як житомирські військові «відмивають» бюджетні кошти

 

Секрети державних закупівель,

або Як житомирські військові  «відмивають» бюджетні кошти

Ви знали, що державні закупівлі  — один зі звичних методів  відмивання бюджетних коштів? Безперечно, це мало кого здивує, адже в  Україні можливо все, а порушення  законів і корупційні дії стали для нас звичними. Проте знаходяться ще люди, які намагаються боротися з цими «шкідливими звичками» нашого суспільства. Чи їм це вдається — питання риторичне. Але ж вода камінь точить, і колись, можливо, нам вдасться подолати корупцію в органах державної влади, досягти реального дотримання громадянських прав і карати винних — тих, наприклад, хто давав клятву захищати батьківщину, а згодом її обкрадав.

      Зокрема нещодавно довелося спостерігати  негативний приклад того, як безкарно спекулюють державними коштами українські військовослужбовці однієї з військових частин Житомирського гарнізону.    

 

«Первый блин — комом»

 

      Валентин  Яковлєв, приватний підприємець  з Хмельниччини, який займається  перевезенням небезпечних вантажів, вперше у своїй практиці зустрівся з очевидними порушеннями українського законодавства під час державної закупівлі послуг.          

 

      Відбувалася  вона шляхом застосування процедури  відкритих торгів у військовій  частині А 2053, що знаходиться  в м. Житомирі.

 

     Вперше  відкриті торги для визначення  виконавця у наданні послуг  з перевезення небезпечних вантажів  відбулися в цій військовій  частині 10 травня 2011 року. У них  взяли участь четверо учасників.

 

     Цікаво, що тоді три конкурсні пропозиції  надійшли з Дніпропетровської області: у двох були вказані юридичні адреси, які розташовані в одному і тому ж населеному пункті та на одній вулиці (м. Дніпропетровськ), у третій – лише номер абонентської скриньки (також м. Дніпропетровськ). Відповідно до закону, кожен учасник може подати лише одну цінову пропозицію. Представника від дніпропетровських бізнесменів не було.

 

        — Торги були проведені з  очевидними порушеннями, — розповів  В. М. Яковлєв, — тому голова  конкурсного комітету, командир  військової частини, прийняв мудре рішення і скасував їх. 

 

        Наступні відкриті торги призначили  на 8 липня цього року.

 

Друга спроба. ЗМІ не чекали?

 

      Зважаючи  на негативний досвід, здобутий  після проведення торгів у  перший раз,   підприємець Яковлев  запросив на процедуру розкриття конкурсних пропозицій журналіста. Адже згідно із Законом України «Про проведення державних закупівель», на конкурсних торгах може здійснюватися громадський контроль, в тому числі завдяки присутності представника ЗМІ. Тим не менш, всупереч закону, голова комітету з проведення торгів відмовився забезпечити журналісту право використовувати засоби відео- та фотозапису і бути присутнім на розкритті конкурсних пропозицій: мовляв, «допуск представників ЗМІ на територію військових частин… здійснюється з дозволу начальника Генерального штабу-Головнокомандувача Збройних сил України».

 

    Проте  очевидно, що, заборонивши журналісту  бути присутнім на відкритих  торгах, командир  в/ч А 2053 порушив  Закони України «Про інформацію»  та «Про доступ до публічної інформації», які забезпечують вільний доступ до інформації, яка є публічною, а також статтю 9 ЗУ «Про здійснення державних закупівель», де зазначено: «Під час проведення процедур розкриття пропозицій конкурсних торгів мають право бути присутніми представники засобів масової інформації. Замовники зобов'язані забезпечити безперешкодний доступ представників засобів масової інформації на їхню вимогу до процедури розкриття пропозицій конкурсних торгів».

 

    Виникає  питання — для чого проводити  відкриті (!) торги у приміщенні «секретного» об’єкту? Чого боялися їх організатори?

 

    Зі слів  учасників торгів вдалося з’ясувати,  як відбувалася процедура розкриття  конкурсних пропозицій. Голова комітету, він же командир військової  частини А 2053, полковник П. М.  Пухтаєвич разом із секретарем комітету були єдиними, хто бачив документацію учасників торгів. Іншим членам комісії, які сиділи окремо, конкурсні пропозиції не показували: як кажуть, жирафа висока, їй краще видно, а від усіх «нижчих» потрібні були лише підписи у протоколі...

 

    Учасникам  торгів, зокрема підприємцю В.  М. Яковлєву, голова комісії відмовився  показати цінові пропозиції конкурентів  — мовляв, це «конфіденційна інформація»  (черговий раз виникає питання, наскільки «відкритими» були ці торги).

 

    Зазначимо,  що головним критерієм, на основі  якого визначали переможця торгів, була ціна. Першим розкрили конкурсну  пропозицію учасника торгів ПП  Лисого, який, згідно з документацією,  запропонував перевозити вантаж за 2,50 грн за кілометр, другою відкрили пропозицію Яковлева із ціною 2,40 грн. Пропозицію третього учасника, того ж самого ФОП Макарова (а/с) з Дніпропетровщини, який брав участь у попередніх торгах, розкрили останньою. Представлену там ціну — а за словами голови комісії це 2,30 грн — решті учасників торгів показати відмовилися, не бачили її й інші члени комітету конкурсних торгів.

 

     Відтак  можна припустити, що озвучена  полковником Пухтаєвичем ціна, яка  нібито виявилися найнижчою, насправді не була зазначена в документації конкурсних торгів.

 

     — Ми  не боялися програти, ми лише  вимагали чесності і прозорості  проведення відкритих торгів, недопущення  розкрадання державних коштів, адже  під час перших торгів підприємців  з Дніпропетровщини озвучені були суми в 2-2,5 рази  більші від запропонованих нами, — зазначає підприємець В. Яковлев.

 

Надія на правоохоронців помирає  останньою

 

    Задля  відновлення справедливості учасник  конкурсних торгів В. М. Яковлєв,  а також журналіст, автор цієї  статті, звернулися до військової прокуратури Житомирського гарнізону.

 

    Варто  віддати належне працівникам  прокуратури: вони спрацювали  напрочуд оперативно, одразу ж  після отримання скарг від  учасника торгів Яковлева та  журналіста виїхали на місце  проведення торгів.

 

    У штабі  військової частини А 2053 прокурора  зустріли без ентузіазму. Документацію  торгів, зокрема конкурсні пропозиції  їх учасників, віддали, як кажуть, скрегочучи зубами та й після  обідньої перерви. (Після проведення  торгів пройшло понад 2,5 години)

 

    В результаті  перевірки вилученої документації  співробітникам військової прокуратури  не вдалося виявити жодних  порушень. І конкурсна пропозиція  третього учасника, де була вказана  найнижча ціна на перевезення  вантажу, також здавалася достовірною  і непідробленою. От тільки одне викликало сумнів: аркуші паперу, на яких була зазначена ціна, були перешиті інакше, ніж всі інші. Проте це, за словами прокурора, не могло стати доказом підробки документів...

 

* * *

 

     Відкриті  торги у військовій частині  А 2053 Житомирського гарнізону відбулися з очевидними порушеннями чинного законодавства, в тому числі статтю 3 Закону України «Про здійснення державних закупівель», який гарантує здійснення закупівель за принципами «добросовісної конкуренції серед учасників… відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, об'єктивної та неупередженої оцінки пропозицій конкурсних торгів, запобігання корупційним діям і зловживанням».

 

    Керівництво  військової частини в особі голови конкурсних торгів, полковника П. М. Пухтаєвича, та секретаря конкурсних торгів, підполковника В. А. Галінського, спромоглося «відмити» державні кошти, провести відкриті торги в «таємному приміщенні», озвучити найкращу, на їх погляд, пропозицію, не надавши документацію членам комісії для ознайомлення (про що підприємець Яковлев зазначив в протоколі про розкриття пропозицій конкурсних торгів), визначити необхідного їм переможця і «вмити руки». На жаль, в Україні подібна поведінка стало нормою. І ситуація не зміниться доти, поки на службі у держави залишатимуться такі люди, що не мають моральних принципів і не бояться закону.

Фото  автора, зроблене на свій страх і ризик, незважаючи на погрози  з боку командира  в/ч, до початку процедури  розкриття конкурсних пропозицій.

Аревік Петросян

Категория: Общество и политика | Просмотров: 2185 | Добавил: korolyek | Теги: шепетовка, Коррупция, ВСУ, Янукович, Аревик Петросян | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]